Ο προληπτικός έλεγχος υγείας, συμβάλλει ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση μιας παθολογικής κατάστασης, σε πρώιμο στάδιο, προφυλάσσοντάς μας από ασθένειες λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές.

Πως όμως ο προληπτικός έλεγχος βελτιώνει και προάγει την υγεία του παιδιού μας;

Κάθε χρόνο, με την έναρξη της σχολικής περιόδου, τα παιδιά μας εξετάζονται για τις ανάγκες γνωμάτευσης και βεβαίωσης του παιδιάτρου, για την ασφαλή αθλητική τους δραστηριότητα σε σχολεία και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Γιατί όμως έιναι σημαντικές οι προληπτικές εξετάσεις στα παιδιά μας;

Οι προληπτικές εξετάσεις, συμβάλλουν στη θωράκιση της υγείας των παιδιών μας και απομακρύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να νοσήσουν.

Ο ετήσιος έλεγχος του παιδιού, θα πρέπει να πραγματοποιείται, είτε όταν εκείνο, ξεκινάει τον παιδικό σταθμό, είτε πηγαίνει στο δημοτικό είτε στο γυμνάσιο. Κι αυτό γιατί το παιδί μέχρι τα 12 – 13 χρόνια της ζωής του, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και είναι καλό να παρακολουθούμε την όλη ανάπτυξη του σε όλες τις φάσεις του. Σε ότι αφορά τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν τα παιδιά σας, αυτές έχουν να κάνουν και διακρίνονται κυρίως με βάση την ηλικία του παιδιού σας και την εκάστοτε περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα:

Γενική αίματος: Παιδιά ηλικίας από 1 έτους έως και 4-5 ετών υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος  με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σιδηροπενίας, με ετήσια επανάληψη κάθε χρόνο όταν πρόκειται για παιδιά (έφηβους πλέον) ηλικίας 11-18 ετών.

Έλεγχος για υπέρταση: Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, στα μικρά κυρίως παιδιά, έχει να κάνει συνήθως με προβλήματα που εμφανίζονται στους νεφρούς ή την καρδιά. Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι σε παιδιά κάτω των 3 ετών δεν είναι απαραίτητη η συστηματική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, εκτός εάν αντιμετωπίζουν παράλληλα συγγενή νοσήματα.

Οδοντιατρικός έλεγχος:  Απαραίτητη πλέον η ετήσια προληπτική οδοντιατρική εξέταση στα παιδιά απο την ηλικία των 2 ετών και πάνω αλλά και για τυχόν προβλήματα που δύναται να δημιουργηθούν και την αντιμετώπισή τους.

Οφθαλμολογικός έλεγχος:  Όλα τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται μέχρι την ηλικία των επτά ετών για πιθανό πρόβλημα αμβλυωπίας (το αποκαλούμενο τεμπέλικο μάτι). Επίσης ως γονείς καλό είναι να προσέχουμε το πόσο καλά βλέπει το παιδί μας ώστε να απευθυνθούμε αν χρειαστεί σε οφθαλμίατρο για την διερεύνησή του προβλήματος.

Καρδιολογικός και Ορθοπεδικός έλεγχος: Συνίσταται όταν τα παιδιά αθλούνται σε ετήσια εφάπαξ βάση παρακολούθησης. Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην καρδιολογική εξέταση, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η επίσκεψη σ’ έναν ορθοπεδικό  για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές κακώσεις, κατά τη διάρκεια της άθλησης.

 

Επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας και ζητήστε του να σας καθοδηγήσει, μέσα από μια σφαιρική αλλα εμπεριστατωμένη συζήτηση γύρω απο την προληπτική ιατρική παρακολούθηση του παιδιού σας, την προαγωγή της υγείας του και τις φάσεις ανάπτυξής του.