Υπάρχουν δύο είδη ζάχαρης, η απλή και η σύνθετη. Η απλή ζάχαρη διασπάται πολύ γρήγορα στο σώμα και προκαλεί διακυμάνσεις της ενέργειας. Περιλαμβάνει την ραφιναρισμένη και την επεξεργασμένη ζάχαρη.

Αυτή η ζάχαρη είναι που συνήθως βρίσκεται στο τραπέζι μας και προστίθεται στα περισσότερα γλυκά. Η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωσή της και να μείνετε μακριά από προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Τρώτε ισορροπημένα γεύματα

Tα ισορροπημένα γεύματα περιλαμβάνουν όλα τα μείζονα και ελάσσονα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό. Περιέχουν επίσης αρκετές φυτικές ίνες που μπορούν να ελέγξουν την επιθυμία σας για ζάχαρη.

2. Προτιμήστε τα υγιή λίπη

Το σώμα απαιτεί υγιή λίπη. Τρώγοντας υγιή λίπη, μειώνετε επίσης την επιθυμία για ζάχαρη. Προσπαθήστε να επιλέγετε πιο υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, που μπορούν να «οχυρώσουν» την υγεία σας. Οι ξηροί καρποί προσφέρουν επίσης καλά λιπαρά.

3. Προτιμήστε υγιεινές επιλογές

Επιλέξτε υγιεινές επιλογές τροφίμων. Επιλέξτε σαλάτες σε σάντουιτς, ζυμαρικά ολικής αλέσεως αντί για κανονικά ζυμαρικά και καφέ ρύζι αντί για άσπρο. Οι υγιεινές επιλογές θα σας χορτάσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

4. Αποφύγετε την συναισθηματική κατανάλωση

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη ζάχαρη, αν έχετε μια κακή μέρα. Μην το ρίξετε στα γλυκά. Η κατανάλωση ζάχαρης σηματοδοτεί στον εγκέφαλο την έκρηξη της σεροτονίνης, που είναι η ορμόνη της ευτυχίας. Η συναισθηματική διατροφή, ωστόσο, σας βάζει σε έναν φαύλο κύκλο, γι’ αυτό προσπαθήστε να μείνετε μακριά από ζάχαρη και τηγανητά τρόφιμα όταν περνάτε μια κακή συναισθηματική φάση. Θα μπορούσε να βελτιώσει προσωρινά τη διάθεσή σας, αλλά θα επηρεάσει την υγεία σας σε μακροπρόθεσμη βάση. Γι’ αυτό συγκρατηθείτε και απασχολήστε τον εαυτό σας με άλλες δραστηριότητες, όπως το να ακούτε μουσική, ή να ασκηθείτε βγαίνοντας να περπατήσετε ή να τρέξετε.

5. Να ασκείστε τακτικά

Η άσκηση, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, θα βοηθήσει το σώμα σας να εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και την αποφυγή των διακυμάνσεών του. Η άσκηση ελέγχει ακόμα και την επιθυμία σας για φαγητό και σας εμποδίζει να κάνετε κακές επιλογές τροφίμων.

6. Διατηρήστε υγιεινά σνακ στο σπίτι και στο γραφείο

Μην κρατάτε στο σπίτι ή στο γραφείο ανθυγιεινά σνακ που μπορεί να ανεβάσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Διατηρήστε στο χώρο σας υγιεινά σνακ, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα στραγάλια, το γιαούρτι και τα φρούτα.

7. Επαρκής πρόσληψη νερού

Τα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα θεωρούνται υπερ-απαραίτητα για να σας αποτρέψουν από την υπερβολική κατανάλωση τροφής. Οταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, σηματοδοτεί μερικές φορές τον εγκέφαλο με το αίσθημα της πείνας και έτσι έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο. Την επόμενη φορά που θα επιθυμήσετε να φάτε κάτι σε μια περίεργη ώρα, πιείτε ένα ποτήρι νερό, επειδή είναι περισσότερες πιθανότητες να είστε αφυδατωμένοι και όχι πεινασμένοι.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr