Διατροφή στην παιδική ηλικία: Θέτοντας σωστές βάσεις για το μέλλον
Οι καιροί που διανύουμε, της αφθονίας και της ποικιλίας, σίγουρά μας έχουν απομακρύνει από τον υγιεινό τρόπο διατροφής, ή τουλάχιστον είναι δύσκολο για όσους προσπαθούν, να τη διατηρήσουν στο 100%.
Σήμερα οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διατροφή ολοένα και αυξάνονται. Το υπερβάλλον βάρος, η υπερκατανάλωση ζάχαρης που σχετίζεται με την ανάπτυξη τερηδόνας των δοντιών, οι καρδιοπάθειες που συσχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση ζωικού λίπους στην διατροφή, είναι ζητήματα που προδιαθέτουν σε μια μελλοντική ζωή με προβλήματα υγείας και ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπισθούν είναι η έγκαιρη αλλαγή του τρόπου διατροφής, από μικρή κιόλας ηλικία.
Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να είναι τέτοια που θα καλύπτει όλα τα θρεπτικά συστατικά, για την ομαλή σωματική και ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη. Ήδη από την εμβρυική ζωή του, σας δίνονται οδηγίες για την ορθή διατροφή της εγκύου, για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου σε όλα τα στάδια της κύησης. Η ισορροπημένη διατροφική προσέγγιση ακολουθεί το νεογέννητο μωρό σας, από την πρώτη μέρα της γέννησής του μέχρι και την είσοδο πλέον των στερεών τροφών, στη διατροφή του από την ηλικία των 5 μηνών.
Σύμφωνα με έρευνες οι καλές διατροφικές συνήθειες που αποκτώνται από την παιδική, κιόλας ηλικία, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας κατά την ενήλικη ζωή.
Είναι όμως μόνο η παιδική ηλικία η απόλυτη ηλικία για να αποκτήσει κανείς ένα υγιεινό διατροφικό τρόπο ζωής;
Η αλήθεια είναι πως τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφικής ζωής μπορούν να τα επωφεληθούν όλοι ανεξαιρέτως και σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και μέσα από απλές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Πάντα όμως η έναρξη μιας υγιεινής διατροφικής κουλτούρας, ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών και των εφήβων πρέπει να κατέχει τον πρωτεύοντα στόχο για όλους τους γονείς, καθώς αποτελεί τον κεντρικό μοχλό για μια:
- Υγιή σωματική ανάπτυξη
- Άρτια πνευματική απόδοση
- Εξασφάλιση προαγωγής υγείας μελλοντικά
- Προστασία από χρόνια νοσήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν
Φαε παιδί μου πρωινό
Το Α & Ω στο ξεκίνημα μιας δυνατής ημέρας είναι το πρωινό. Το παιδί μας κατα τη διάρκεια της νύχτας είναι σε κατάσταση νηστείας. Ενισχύστε την ημέρα του παιδιού σας με ένα πλούσιο πρωινό που θα του χαρίσει ενέργεια και δύναμη στο σχολείο.
Breakfast Ideas:
- γάλα ημιαποβουτυρωμένο με 3-4 κουταλιές σούπας δημητριακά ολικής άλεσης
- γάλα και 1 κουλούρι ολικής, γιαούρτι ημιαποβουτυρωμένο με φρέσκα φρούτα
- 1 ποτήρι γάλα με 1 τοστ με 2 φέτες τυρί
- 1 ποτήρι γάλα και 2 φέτες ψωμί ολικής με βούτυρο και βιολογικό μέλι
- 1 ποτήρι γάλα , 1 αυγό με 1 φέτα ψωμί ολικής, 1 μπανάνα
- φυσικός χυμός με 1 φέτα ψωμί ολικής και τυρί light
- ένα ρόφημα με γάλα και μπανάνα στο μπλέντερ
Τι πρέπει να προσέξετε :
- Τηρείτε καθορισμένο ωράριο φαγητού και σωστή κατανομή των μερίδων και της ποσότητας ανάλογα με την ηλικία
- Ελαχιστοποιείστε τα σνάκς και τα τσιμπολογήματα
- Ενισχύστε την ημέρα του με ένα πλούσιο πρωινό
- Μάθετε το παιδί σας να τρέφεται πλούσια με τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, κοτόπουλο,αυγά) τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και δεν περιέχουν «κακά» λιπαρά και θερμίδες.
- Δοκιμάστε συνταγές και μην εγκαταλείπετε όταν ένα φαγητό δεν του αρέσει…ξαναπροσπαθήστε
- Δώστε τους την ευκαιρία της ανεξαρτησίας μέσα από το φαγητό. Επιλέξτε να προσθέσετε 2-3 διαφορετικά λαχανικά στο γεύμα τους.
- Ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας. Επιλέξτε μικρές και συχνές μερίδες.
- Δημιουργήστε κανόνες. Μην απαγορεύετε αναψυκτικά και γλυκά, απλά περιορίστε τα σε ειδικές περιπτώσεις (γενέθλια, γιορτές)
- Όταν το παιδί σας ζητάει γλυκό, δίνετε μικρή ποσότητα, ώστε να μην αισθάνεται το παιδί σας ό, τι δεν δικαιούται να φάει.
- Καθίστε όλοι μαζί το τραπέζι. Αποφεύγετε τα γεύματα του παιδιού σας να συνοδεύονται με οθόνες. Τα οικογενειακά γεύματα βελτιώνουν τη διατροφή του παιδιού.
- Προσέξτε τι τρώει το παιδί σας στο σχολείο. Δώστε βάση στην προετοιμασία του κολατσιού του με ευφάνταστες ιδέες υγιεινών σνακ, που κυκλοφορούν σε πληθώρα στο διαδίκτυο.
- Μη δωροδοκείτε τα παιδιά σας με γλυκά για να υπακούσουν σε απλές εντολές.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας στη φυσική δραστηριότητα, είτε αυτό είναι το παιχνίδι εκτός σπιτιού είτε πρόκειται για ένα άθλημα.
Στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού και της αφθονίας των φαγητών, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κατευθύνουμε τα παιδιά μας σε πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής, φροντίζοντας να προλαμβάνουμε την παχυσαρκία και τα επακόλουθά της στην ενήλικη ζωή.