Όλοι γνωρίζουμε πως ο ήλιος είναι πηγή ζωής και ενέργειας. Η υπερέκθεση όμως σε αυτόν και ειδικά η χωρίς προστασία έχει αρνητικές επιδράσεις στο ανθρώπινο δέρμα.
Να θυμάστε ότι ο ήλιος λάμπει παντού, όχι μόνο στην παραλία και ότι οι βλαπτικές υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες ακόμα και όταν έξω δεν κάνει ζέστη.
Η ηλιακή ακτινοβολία που δέχεστε στην πόλη μπορεί να είναι το ίδιο επιζήμια με αυτή που δέχεστε στην ύπαιθρο.

Αρνητικές επιπτώσεις ηλιακής ακτινοβολίας

Καρκίνοι δέρματος

Γήρανση δέρματος

Φωτοαλλεργίες και Φωτοεπιδεινούμενες νόσοι

Η αποφυγή της βλαπτικής εκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολια αποτελεί το κλειδί για τη δραστική μειωση του κινδύνου εμφάνισης δερματικού καρκίνου. Φροντίστε από νωρίς στη ζωή σας να λαμβάνετε μέτρα φωτοπροστασίας γιατί οι βλάβες που προέρχονται από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο λειτουργούν αθροιστικά. Ενδεικτικά, έχει υπολογιστεί πως η υπεριώδης ακτινοβολία γερνάει το δέρμα κατά δύο χρόνια (μέτρια έκθεση σκουρόχρωμου δέρματος) έως δέκα (έντονη έκθεση ανοιχτόχρωμου δέρματος). Οι βλάβες οφείλονται στο ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ήλιου φθείρει το DNA των δερματικών κυττάρων. Οπότε αλλοιώνει τη δομή τους, προκαλεί ρυτίδες και ξηρότητα, καταστρέφοντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Επιπλέον, η επιδερμίδα γίνεται ολοένα πιο λεπτή και πιο εύθραυστη, ενώ σιγά-σιγά μπορεί να αναπτυχθούν προκαρκινικές βλάβες (ακτινικές υπερκερατώσεις), αλλά και καρκινώματα του δέρματος, όπως μελάνωμα.

Αποφύγετε την άσκοπη έκθεση στον ήλιο, κυρίως στο μέσον της ημέρας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Προτιμήστε σκούρα ρούχα, μακριά μανίκια, πλατύγυρα καπέλα και γυαλιά με προστασία UV.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ τη χρήση του αντιηλιακού!!! Για να μας προστατεύσουν όμως τα αντιηλιακά από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας θα πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και συστηματικά. Προτιμήστε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας από τη UVB και UVA ακτινοβολία.
Να το εφαρμόζετε μισή ώρα πριν εκτεθείτε στην ηλιακή ακτινοβολία ώστε να προλάβουν να δράσουν τα φίλτρα του. Απαραίτητο είναι να ανανεώνετε τακτικά την αντιηλιακή κάλυψη σε όλο το σώμα σας. Αυτό πρέπει να συμβαίνει το αργότερο κάθε 2 ώρες το καλοκαίρι. Αν κολυμπήσετε ή ιδρώσετε πολύ η επάλειψη πρέπει να επαναληφθεί μόλις στεγνώσετε.

Πόσο αντιηλιακό πρέπει να βάζω?

Σε γενικές γραμμές ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού για κάθε χέρι και πόδι και σχεδόν άλλο ένα για να καλύψει τον αυχένα, το πρόσωπο και τα αυτιά του. Για το υπόλοιπο σώμα του (θώρακας ,κοιλιά και πλάτη) χρειάζεται τουλάχιστον δυο κουταλιές της σούπας. Η επάλειψη πρέπει να γίνεται έως ότου απορροφηθεί καλά το αντιηλιακό.
Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στα χείλη, τη μύτη και τα αυτιά σας. Τα σημεία αυτά του προσώπου σας χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία από τον ήλιο. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προϊόντα για τις περιοχές αυτές, προσφέρετε συμπληρωματική κυτταρική προστασία στην επιδερμίδα σας, αποτρέποντας το κάψιμο και τον ερεθισμό τους.
Τέλος αντιηλιακά του προηγούμενου χρόνου απορρίπτονται μετά την πάροδο δώδεκα μηνών γιατί τα αντιηλιακά φίλτρα αλλοιώνονται και δεν παρεχουν τη σωστη προφυλαξη και προστασια.

ΠΗΓΗ : Βαρδαμίδης Νίκος, Φαρμακοποιός